Hevosen osto- ja vakuutustarkastus 2020-10-05T12:08:55+00:00

Hevosen osto- ja vakuutustarkastus

Hevosen ostaminen on suuri päätös, joka sitoo omistajaa sekä ajankäytöllisesti että taloudellisesti. Uuteen hevoseen kohdistuu suuria odotuksia. Tämän takia kaikkien osapuolten etu on, että myyjä ja ostaja tietävät hevosen terveystilanteen mahdollisimman perusteellisesti myyntihetkellä.

Ostotarkastukseen kuuluu sydämen, hengitysteiden ja suoliston auskultaatio, yleiskunnon arviointi, ihon, karvapeitteen, lihaksiston kunnon arviointi, silmien tarkastus (ei silmänpohjien tarkastusta ellei aihetta epäillä ongelmaa),  ulkoisten sukuelinten ja hampaiden purennan tarkastus, suppea neurologinen tutkimus, jalkojen ja kavioiden läpikäynti sekä ontumatutkimus taivutuksin.

Ostotarkastus räätälöidään aina hevosen ja ostajien tarpeen mukaan – vähintään tehdään edellä mainittu, tämän lisäksi voidaan mahdollisia ongelmakohtia tutkia röntgenkuvaamalla tai ultraäänitutkimuksella. Käytännössä suurin osa ostotarkastettavista hevosista myös röntgenkuvataan ainakin jaloista suurempien piilevien ortopedisten ongelmien tai kasvuhäiriöiden poissulkemiseksi. Tarvittaessa ostotarkastukseen voidaan sisällyttää esim. hengitysteiden tähystys tai siitostammalla kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus.

Tarkastuksen jälkeen ostajan kanssa käydään läpi löydökset ja niiden potentiaalinen merkitys hevosen tulevaan käyttöön. Hevoset ovat yksilöitä ja ostotarkastuksen havainnot voivat olla hevosen käyttötarkoituksen mukaan hyvinkin eri tasoisia – harrastehevosella moni pikkuvika voi olla oireeton ja hevonen voi palvella käyttötarkoituksessaan hyvin hieman huonommallakin rakenteella kun taas esimerkiksi kenttäkilpailuhevosella riski oireiluun kovassa rasituksessa on suurempi.

Vakuutustarkastuslomake täytetään usein ostotarkastuksen yhteydessä, itse vakuutustarkastus on samanlainen kuin ostotarkastuksen perusosa.

Lataa tästä lomake hevosen myyjälle