Hevosten madotukset 2018-02-20T07:48:36+00:00

Hevosten madotukset

Tietyt madot ovat pitkään jatkuneen rutiinimatolääkityksen myötä kehittäneet vastustuskyvyn joillekin matolääkkeille – tämän takia hevosten madottaminen ei ole valitettavasti enää yhtä helppoa kuin aikaisemmin.

Terveellä hevosella on normaalisti pieni määrä matoja suolistossa, mutta hevosen vastustuskyky pitää niiden määrän aisoissa (alle 200 munaa/ g ulostetta – epg). Tallin hevoskannasta n. 20% hevosista on n. 80% madoista eli vain muutamalla hevosella matojen määrä pääsee kasvamaan liian suureksi aiheuttaakseen ongelmia. Altistavia tekijöitä ovat mm. sairaudet, vanhuus tai varsa-aika ja huono hygienia. Nämä hevoset tarvitsevat madotuksen rutiinisti, mielellään vielä siten, että lääkkeen toimivuus testataan. Madon munat kulkevat aina hevosen ulosteesta suuhun eli paikkojen siisteys vaikuttaa suuresti hevosten matotaakkaan.

Ulostenäytteestä pystytään helposti laskemaan hevosen madon munien määrä/ g ulostetta – tutkittavaksi tarvitaan vähintään 4 g näytettä (muutama kikkare). Näyte otetaan kasan keskeltä puhtaaseen pussiin siten, ettei mukaan tulisi maa-ainesta. Näyte toimitetaan tutkittavaksi klinikalle saman päivän aikana, viimeistään seuraavana päivänä, mutta silloin olisi hyvä säilyttää näytteet jääkaappilämpötilassa. Jos tuot suuremman määrän näytteitä tutkittavaksi, ilmoitathan etukäteen niin tiedämme varautua.

”Perushevonen” madotetaan vähintään kerran vuodessa, yleensä syksyisin laidunkauden jälkeen heisimatoihin ja suuriin sukkulamatoihin tehoavalla matolääkkeellä – ivermektiini- tai moksidektiini-pratsikvanteelilla. Tämän lisäksi hevosista tutkitaan 1-2x vuodessa ulostenäytteet, joiden perusteella madotetaan ne hevoset, joilla on ulosteessa yli 200 madon munaa/g. Toki madotusta suositellaan joka tapauksessa myös jos hevosella on huono karva, epänormaali uloste tai ähkyoireita.

Varsat madotetaan n. 2 kk iässä fenbendatsolilla tai pyranteeliembonaatilla ja sen jälkeen 2 kk välein 6 kk ikään asti, jolloin annetaan ivermektiini. Tämän jälkeen suositellaan säännöllistä madotusta n. 3x vuodessa tai ulostenäytteiden perusteella kunnes hevonen on 3-4 v vanha.

Uudet hevoset tallilla madotetaan moksidektiinilla eikä niitä yhdistetä muiden kanssa samalle laitumelle ennen kuin 3-4 pv madotuksen jälkeen.

Tietyn matolääkkeen toiminnan testaus tapahtuu siten, että hevosilta otetaan ulostenäytteet, sen jälkeen madotetaan ne hevoset, joilla yli 200 epg. Näistä hevosista otetaan uusi ulostenäyte 2 vkon kuluttua ja varmistetaan, että munien määrä on vähentynyt.

Puhtaus on puoli ruokaa eli tarhojen siisteys ja ulostekasojen siivoaminen ennaltaehkäisevät vaikeita matotartuntoja.