Hevosen laser-hoito 2018-02-20T07:48:30+00:00

Hevosen laser-hoito

Eläinklinikka Equivetissä on Irradian MID-LASER, joka on 3B-luokan
terapeuttinen laserlaite.

Laser on tutkitusti hyödyllinen etenkin iho- ja limakalvovaurioiden hoidossa sekä akuuttien tuki- ja liikuntaelinvammojen paranemisen tehostajana, mutta myös kroonisempien ongelmien kivunhoidon tukena. Tyypillisimpiä laserin käyttötarkoituksia Equivetissä ovat tuoreet jännevammat ja lihasvauriot, pehmytkudosten kiputilat esimerkiksi selässä tai niskassa sekä leikkaushaavojen ja huonosti paranevien ihovaurioiden reunat. Laseria voidaan käyttää myös hammashoidon yhteydessä ienten ja suun alueet limakalvovaurioiden paranemisen apuna.

Laserin vaikutusmekanismi on valon fotonit, jotka vaikuttavat soluissa erityisesti solujen voimalaitoksiin, mitokondrioihin, ja saavat ne tehostamaan solun hapettumista. Laser-valo saa solut stimuloimaan paranemismekanismejaan sekä vähentämään turvotusta ja kipua. Equivetissä voi saada laseria muun hoidon yhteydessä tai eläinlääkäreiden suosituksesta varata ajan yksinomaan laserhoitoon. Laser annetaan tyypillisesti  muutaman viikon aikana noin 3-8 hoidon sarjoissa, joskin yllättävästi joskus myös yksittäiset hoitokerrat ovat tuoneet selkeän avun.

LASER on lyhenne sanoista Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Yksinkertaistettuna suomennoksena laserissa on kysymys terapeuttisten ominaisuuksiensa perusteella valitun yksittäisen valon aallonpituuden kohdentamisesta. Tätä ilmiötä käytetään teollisuudessa ja terveydenhuollossa monin eri tavoin.
Terveydenhuollossa käytössä olevat laserit vaihtelevat tehonsa ja käytettyjen aallonpituuksien perusteella voimakkaista leikkaavista lasereista heikompiin terapeuttisiin lasereihin. Laserit on jaettu tehonsa perusteella luokkiin 1-4, joista luokka 4 tuottaa tehonsa takia niin paljon lämpöä että se voi varomattomasti käytettynä aiheuttaa kudosvaurion.