Hevosen hammashoito 2018-02-20T07:48:38+00:00

Hevosen hammashoito

Vermossa on pitkät tasokkaan hammashoidon perinteet ja hammaspotilaitamme tulee koko Suomen alueelta, joskus maan rajojen ulkopuoleltakin.

Hampaiden ongelmat ovat suuri hevosen hyvinvointiin ja suorituskykyyn vaikuttava tekijä. Hevosten hammaskalusto muuttuu koko iän ajan ja siksi säännöllinen hoito on hevoskohtaisesti tarpeellista vähintään vuosittain.

Klinikallamme tehdään perushoidon lisäksi paljon hammasoperaatioita, hampaiden poistoja, paikkauksia ja purennan korjauksia.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana 75% hampaiden poistosta Equivetissa on suoritettu ns. ekstraktiolla eli hampaan poistolla suun kautta hevosen ollessa rauhoituksessa. Tällä voidaan minimoida yleisanestesian (narkoosi) riskit ja vähentää komplikaatioriskiä sekä nopeuttaa paranemista.

Usein vaurioituneen hampaan poisto on haasteellista ja tämän vuoksi maailmalla on kehitetty viimeisten vuosien aikana ns. “minimal invasive transbuccal extraction” tekniikka, jolloin vaurioitunut hammas irroitetaan ja poistetaan posken läpi tehtävän reiän kautta.

Olemme tutkineet, soveltaneet ja kehittäneet erilaisia poskihampaan poisto tekniikoita ja uusin innovaatio on “non invasive intraoral extraction” tekniikka, jossa koko toimenpide suoritetaan erikoisesti tätä varten kehitetyillä instrumenteilla suun sisällä, jolloin hevosen poskeen ei tarvitse tehdä enää reikää myöskään jo vaurioituneen hampaan poistossa. Tähänastiset tulokset ovat lupaavia.