Hevosen biologiset hoitomuodot 2018-02-20T07:48:38+00:00

Hevosen biologiset hoitomuodot (IRAP, PRP, kantasolut)

Erilaisten biologisten hoitomuotojen käyttö on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Pyrkimyksenä on esimerkiksi jännevammoissa parantamaan vaurioalueelle kasvavan kudoksen laatua – saada se muistuttamaan enemmän alkuperäistä jännekudosta kuin joustamatonta arpikudosta.  Valmisteissa on usein sekä kasvutekijöitä että mahdollisesti kantasolutyyppisiä soluja. Klinikallamme tehdään PRP, IRAP ja kantasoluhoitoja.

PRP (platelet rich plasma eli verihiutalerikas plasma) – käytetään useimmiten jännevammojen hoitoon. Menetelmässä hevoselta otetaan steriilisti verta kaulasuonesta, veri käsitellään ja pistetään suoraan esim. jänteen vaurioalueelle. Itse PRP:n valmistukseen menee aikaa n. tunti verinäytteen oton jälkeen, joten hevosen klinikkakäyntiin täytyy varata siksi hieman odotteluaikaa. Vaurioalueen injektio tehdään yleensä jalka puudutettuna ja ultraääniohjauksessa, jolloin voidaan olla varmoja, että PRP menee vaurio-onteloon.

Kantasolut: Kantasoluja käytetään useimmiten myös jännevammojen hoitoon. Kantasolujen käyttö edellyttää kahta klinikkakäyntiä – ensimmäisellä kerralla otetaan hevosen takapuolesta hännän tyven vierestä haavan kautta pala rasvakudosta, joka lähetetään laboratorioon kantasolujen kasvatusta ja eristystä varten. Yleensä kasvattamisessa menee 1-2 viikkoa. Tämän jälkeen toisella klinikkakäynnillä kantasolut injisoidaan vaurioalueelle. Koska kantasoluvalmiste on huomattavasti kalliimpi kuin esim. PRP, voidaan hevosesta riippuen harkita injektion tekoa nukutuksessa liikkumisen riskin minimoimiseksi.

IRAP (interleukiinireseptorin antagonisti): käytetään yleensä niveleen vaikeampiin aseptisiin niveltulehduksiin tai nivelrikon oireiden hoitoon 3-4 kerran hoitojaksona 1-2 viikon välein. Hevoselta otetaan kaulasta steriilisti verta, se käsitellään yön yli ja seuraavana päivänä valmiste on mahdollista käyttää. Valmistetta tulee useampaan hoitokertaan yhdellä otolla (riippuen hoidettavasta nivelestä ja myös hevosen veren koostumuksesta) ja IRAP säilyy klinikalla pakastettuna seuraavia hoitokertoja varten.