Hevosen rokottaminen
Hevosille on olemassa rokotuksia mm. tetanusta (jäykkäkouristus), hevosinfluenssaa ja herpestä vastaan. Jokainen hevonen on syytä rokottaa tetanusta vastaan ja on myös suositeltavaa antaa kaikille influenssarokotus. Jotta rokotuksista saadaan paras mahdollinen hyöty on tärkeää, että tallin kaikki hevoset on rokotettu säännöllisesti.
Herpesinfektiot ovat nuorten hevosten yleisimpiä hengitystietulehduksen aiheuttajia. Siksi nuoret ja kilpailevat hevoset olisi hyvä suojata herpestä vastaan rokotteella.
Harvemmin annettavia ovat rabies- (vesikauhu, raivotauti) ja botulismirokotteet.
Rabiesrokote tulisi antaa Keski-Eurooppaan asumaan muuttaville hevosille.
Hevonen voidaan rokottaa vain sen ollessa terve. Rokotteen antamisen jälkeen saattaa joillekin hevosille nousta kuume, joka laskee parin päivän kuluessa. Tällaisessa tapauksessa lämpöä pitää seurata päivittäin kunnes se on laskenut normaaliksi. Jos hevoselle on noussut kuume, annetaan sille niin monen viikon lepo kuin on ollut kuumeisia päiviä. Muuten rokotuksen jälkeen riittää 3-4 päivän kevyemmän liikkumisen jakso.
Tiineiden tammojen rokotussuositus:
Tamma tulisi rokottaa tetanusta ja influenssaa vastaan aivan kuten muutkin hevoset, sisältäen kaksi ensimmäistä perusrokotetta sekä puolen vuoden kuluttua annettava tehosterokote. Tämän jälkeen rokotetaan influenssaa vastaan vuoden välein ja tetanusta vastaan kahden vuoden välein, ellei tarvetta ole aikaisemmin. Lisäksi tamma rokotetaan virusaborttirokotuksella eli herpes-rokotteella viidennellä (5.), seitsemännellä (7.) ja yhdeksännellä (9.) tiineyskuukaudella.
Tällä hetkellä maassamme ei ole saatavilla varsinaista virusaborttirokotetta, mutta paremman puutteessa käytämme hengitystietulehduksia vastaan annettavaa herpesrokotetta.
Kilpailevien ravihevosten rokotusmääräykset löytyvät Suomen Hippoksesta ja vastaavasti ratsujen määräykset Suomen Ratsastajainliitosta. Ravihevosten rokotusmääräykset löydä lyhyesti täältä ja ratsuhevosten rokotukset lyhyesti täältä.