Hevosen ontumatutkimus 2018-02-20T07:48:39+00:00

Hevosen ontumatutkimus

Ontumat ovat suoritushevosten yleisimpiä ongelmia ja suurin osa klinikkamme asiakkaista onkin ontumatutkimuspotilaita. Ontumien aiheuttajia ja kipukohtia on valtavasti ja siksi perusteellinen tutkimus on usein avain vyyhdin selvittämiseen.  Aina ontuma ei ole selkeä yhden jalan aristaminen vaan voi olla suorituskykyä laskeva lievä oire, varsinkin jos hevonen ontuu useampaa kun yhtä jalkaa. Myös selkä- ja kaularangan sekä lantion kivut ovat melko yleisiä ja vaikuttavat suuresti hevosen suorituskykyyn.

Tutkimukseen kuuluu taustatietojen selvitys, koko hevosen läpikäyminen kaulasta ja selästä kavioihin, juoksutus- ja taivutuskokeet ja tämän perusteella tutkimusta tarvittaessa jatketaan puudutuksin. Ravihevosia voidaan tutkia myös radalla ajaen, esimerkiksi kaarrejuoksun huonouteen päästään käsiksi. Ratsuja voidaan tarvittaessa tutkia ratsain hevosen temperamentti huomioiden – suljettua maneesitilaa ei ole toistaiseksi käytössä. Usein jatkotutkimuksena kipukohdan löydyttyä tarvitaan ultraääni- tai röntgentutkimus.

Syyn selvityksen jälkeen neuvotellaan omistajan kanssa tarvittavasta akuutista hoidosta (usein nivelensisäinen, suonensisäinen tai suun kautta annettava lääkitys) sekä jatkohoidosta kotona. Usein hevosen valmennuksessa, varusteissa tai esimerkiksi kengityksessä on mahdollista tehdä muutoksia, jotka auttaisivat välttämään uudelleenkipeytymistä. Tavoitteemme on vaikuttaa mahdollisuuksien mukaan hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin eikä vain hoitaa oiretta hetkellisesti pois. Tämän takia klinikallamme tehdään yhteistyötä myös fysioterapeutin ja sairaskengittäjän kanssa.

 

Ontumatutkimukseen valmistautuminen

 

Ontumatutkimusta edeltäen hevonen kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan ”kivuttomassa” kevyessä liikkeessä. Täysin lepoon jättäminen voi lieventää ontuman hetkellisesti niin, ettei sitä enää klinikalla näy vaikka se rasitusta lisättäessä palaisikin.

Ota ontumatutkimukseen mukaan suitset, ratsuille liina, ravurien kanssa kannattaa varautua myös mahdolliseen radalla ajoon valjain ja kärryin. Jos ratsun oire näkyy vain ratsastettaessa ja hevonen on kohtalaisen rauhallinen luonteeltaan, ota myös satula mukaan. Hevoset juoksutetaan ulkona, joten talvella on etukäteen huolehdittava riittävästä hokkien määrästä, että tutkimus pystytään tekemään kunnolla. Rata on ravipäivinä suljettu muulta harjoittelulta, joten ravurien ontumatutkimuksiin radalla ajoa ei tällöin voida yhdistää.