CT-tutkimus 2024-01-11T15:07:54+00:00

Tietokonetomografiatutkimus (CT) hevosille

Tietokonetomografialla pystytään saamaan seisovalla, rauhoitetulla hevosella tarkat 3-ulotteiset kuvat pään alueelta mm. hampaiden, poskionteloiden ja leukanivelten alueen sairauksia epäiltäessä. Kaularangasta saadaan samoin seisovalta hevoselta 3-ulotteiset kuvat, joista saadaan merkittävästi enemmän tietoa kuin perinteisistä röntgenkuvista. Nukutetulla, kaadetulla hevosella pystytään kuvantamaan jalkoja 3-ulotteisesti, esimerkiksi erilaisia hankalampia nivelten muutoksia, murtumia tai luun sisäisiä kiputiloja epäiltäessä.

Kone käyttää röntgentekniikkaa, eli hampaiden, luuston ja luun sisäiset muutokset näkyvät erittäin tarkasti, toki myös pehmytkudosten erottelu on parempi kuin perinteisillä röntgenkuvilla, mutta esimerkiksi kavion sisäisiä sidevaurioita epäiltäessä magneettikuvantaminen on parempi vaihtoehto edelleen. Erityisesti pään ja kaulan alueella hankalan rakenteen 2-ulotteisissa röntgenkuvissa usein diagnosointi on ollut epävarmaa ja hoitoratkaisut on jouduttu tekemään näiden perusteella. Tarkemmalla diagnoosilla hoito osataan kohdentaa tarkemmin ja tulokset ovat luonnollisesti silloin parempia tai ennuste osataan antaa paremmin. Voit lukea enemmän kaulan ongelmista tästä ja hampaiden ongelmista tästä.

Kuva: Lifemed Oy

Miten hevosen saa kuvaukseen?

Otamme vastaan lähetepotilaita CT-kuvantamiseen Suomesta ja naapurimaista. Halutessasi hevosen kuviin, ota yhteyttä ajanvaraukseen puhelimitse tai sähköpostilla, tai lähettävä eläinlääkäri, täytä lähetelomake tästä.

Lähetepotilaiden kohdalla tärkeintä on tietää, mikä alue halutaan kuvannettavan ja mielellään lyhyt kuvaus oireista tai diagnoosiepäilystä. Selvitämme toki perusteellisesti hevosen kokonaisvaltaista ongelmaa näin toivottaessa, joten voit varata ajan ongelman mukaiseen tutkimukseen ensin ja sen perusteella mietitään CT kuvantamisen tarvetta.

Miten CT-kuvantaminen tehdään?

Hevosen saapuessa klinikalle pään tai kaulan kuvantamiseen, sille tehdään lyhyt kliininen tutkimus, hevonen rauhoitetaan, tarvittaessa sille laitetaan rauhoitustippa suonikanyylin kautta. Hevonen seisoo osittaisessa pakkopilttuussa tuettuna koneen edessä yleensä huppu päässä, kun pää tai kaula asetellaan koneen keilan keskelle ja kuvaus tehdään. Kuvaus itsessään ei vie kauaa aikaa. Kuvauksen aikana muutamat henkilöt lähellä ovat lyijyliiveissä ja lyijyseinien suojassa, raskaana olevat tai alle 18-vuotiaat henkilöt eivät saa kuvaustilaan tulla ollenkaan. Kuvat saadaan heti katsottavaksi klinikalla ja alustava tilanne voidaan hevosen tuojalle näyttää heti, mutta käytämme myös Saksalaista Diplovetin lausuntopalvelua, josta kuvien kokonaisvaltainen lausunto saadaan 24 tunnin kuluessa. Jos muutokset ovat selkeitä, erikseen sopien voidaan haluttaessa suunnitella hevosen hoito ongelman takia samalla käynnillä tai toimitamme lähettävälle eläinlääkärille kuvat ja lausunnot, jolloin hoitoa voidaan jatkaa omalla eläinlääkärillä.

Jalkojen osalta kuvantaminen ei vielä elokuussa onnistu, mutta syksyn kuluessa tämäkin tulee mahdolliseksi. Jalkojen kuvantamista varten hevonen nukutetaan, eli siihen valmistaudutaan kuten mihin tahansa nukutusoperaatioon. Hevosen tulee olla ns. perusterve/ kuumeeton, kengät otetaan pois ja toivomme, että hevonen on puhdas tai pesty hiljattain ennen kaatokarsinaan siirtoa. Nukutus vastaa normaalia leikkausnukutusta kaatokarsinassa, joka sijaitsee koneen vieressä. Hevonen nostetaan vinssillä pöydälle ja koneen sisään työnnetään kuvattava jalka. Kuvantaminen ei vie kovin kauaa aikaa, lähinnä aika kuluu hevosen valmisteluun kaatoon, hevosen kunnolliseen asetteluun ja hevosen heräämiseen. Toki, samalla voidaan tapauskohtaisesti tehdä esimerkiksi nivelen tähystysleikkaus, murtumakorjaus tai muu tarvittava hoito, kun tarkat kuvat on kirurgille saatu. Hevonen voi lähteä kotiin samana päivänä, kunhan se on toipunut anestesiasta ja saanut herkkuvedet juotua karsinassa levättyään.

Hinta

CT-kuvantamisen hinta seisovalle hevoselle:

  • Pään kuvantaminen poliklinikkamaksu 30 € + kuvantaminen 960 € + rauhoituksen kustannus.
  • Kaulan kuvantaminen maksaa 30 € + 1110 € + rauhoituksen kustannus
  • Pään ja kaulan kuvantaminen maksaa 30 € + 1515 € + rauhoituksen kustannus.

Hinnat sisältävät alv:n ja Diplovetin lausunnon.

Rauhoitus lääkkeineen n. 10 – 75 € riippuen rauhoitus tavasta ja lääkkeiden määrästä.

Kaadettuna tehtävässä tutkimuksessa kustannus itse CT-kuvantamisella on sama (yksi tai kaksi kohdetta), mutta anestesiakulut ja anestesiatyön hinta määräytyvät ajan mukaan. Voit kuvantamiskohteen kerrottuasi saada tarkemman hinta-arvion, etenkin jos samalla mietitään mahdollisen kirurgisen toimenpiteen tarvetta.

Tervetuloa tuomaan hevosten sairauksien diagnosointi ja hoitoratkaisut uudelle tasolle Suomessa!

CT-laitteen tekniset tiedot:

Imaginalis Pegaso HDVI CT -Laitteisto, maahantuoja Lifemed Oy
Korkearesoluutioinen Tietokone Tomografia laite, suurella kuvausalueella ja korkealla resoluutioisella läpivalaisulla. Suunniteltu erityisesti Hevosten kuvauksiin.

FOV – kuva-alan koko 43×43 cm, suurin markkinoilla oleva Gantry: 122,6 cm leveä ja sen kulma säätyy 10 astetta

Markkinoiden pienin 3D voxeli koko 0.2 mm, Loistava kuvanlaatu.