Suklaamyrkytys

Suklaamyrkytys

Suklaa tulisi aina säilyttää niin, ettei koira pääse siihen käsiksi. Kaakaopapujen sisältämä teobromiini on myrkyllistä koiralle, ja suuret annokset suklaata voivat johtaa jopa koiran kuolemaan. Mitä tummempaa ja kaakaopitoisempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on. Myös suklaakakut ja -leivonnaiset sekä kaakaojauhe- ja pavut voivat aiheuttaa myrkytyksen.

Teobromiinin sietokyky on yksilöllistä ja riippuu eläimen koosta. Myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg/kg. Tämä vastaa noin 10–15 g / kg maitosuklaata tai noin 4 g/kg tummaa suklaata, mutta määrä voi olla pienempikin, jos suklaan kaakaopitoisuus on korkea. Yksi suklaanpala painaa n. 6 grammaa.

Suklaamyrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, vatsakivut, ripuli, levottomuus, sydämen rytmihäiriöt, kouristukset sekä lisääntynyt juominen. Oireet ilmaantuvat yleensä 4-24 tuntia syömisen jälkeen.

Jos koirasi on syönyt vähääkään suuremman määrän suklaata, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Soittaessasi sinulla olisi hyvä olla tiedossa, mitä suklaata ja kuinka paljon suunnilleen koirasi on syönyt. Parin suklaapalan syöminen tai esim. käärepaperin nuoleminen ei vielä aiheuta myrkytystä

Myrkyllisiä annoksia ovat esim:

  • Maitosuklaalevy (200 g) / 5 kg painava koira
  • Tumma suklaalevy 47% (200 g) / 15 kg painava koira
  • Tumma suklaalevy 70% (200 g) / 40 kg painava koira
2020-09-28T08:12:46+00:00