Hevosen sydänsairaudet – aorttaläpän vuoto

Hevosen sydänsairaudet – aorttaläpän vuoto

Usein tarve sydäntutkimuksille esiintyy jos hevonen ei suorita hyvin, väsyy tavallista nopeammin ja etenkin jos sydämen auskultaatiossa on kuultu sivuääni tai epäilty rytmihäiriötä. Usein hevonen tutkitaan ensin klinikalla kliinisesti, tutkitaan mahdollisesti verinäytteet, tehdään sydämen ultraäänitukimus ja sydänsähkökäyrä (EKG) levossa. Tarvittaessa rasitustutkimuksia ravihevoset ajetaan radalla EKG:n kanssa, ratsuhevosten rasitustutkimukset voidaan tilanteen mukaan tehdä myös kotitallilla (kuva). Monet hevosten sydämen sivuäänistä voivat olla vaarattomia, mutta osa sairauksista voi altistaa vakavillekin oireille, jolloin tutkimus usein lisää turvallisuutta myös hevosen kanssa työskenteleville.

Aorttaläppä on yksi sydämen isoimmista läpistä. Aorttaläpän vuoto on yleinen löydös vanhemmilla hevosilla. Iän myötä läppä menettää joustavuuttaan, jolloin se ei sulkeudu kunnolla ja verta pääsee jokaisen sydämen lyönnin aikana valumaan takaisin sydämen vasempaan kammioon. Tämä rasittaa sydäntä ja johtaa usein vähitellen sydämen osastojen laajenemiseen. Etenkin sydämen vasemman eteisen laajentuessa riski rytmihäiriöille kasvaa, kun sähköimpulssi ei enää pysty etenemään normaalireittejään venyneessä sydänlihaskudoksessa.

Eläinlääkäri voi epäillä hevosella aorttaläpän vuotoa sydämen auskultaatiossa kuultavan tyypillisen sivuäänen perusteella. Jos sivuääni on kohtalaisen voimakas tai se havaitaan alle kymmenvuotiaalla hevosella, suositellaan aina sydämen tutkimista ultraäänellä.

Jos ultraäänitutkimuksessa havaitaan vuodon olevan kohtalainen/vakava, suositellaan rasitus- EKG- tutkimusta mahdollisten rasituksessa ilmenevien rytmihäiriöiden havaitsemiseksi. Rasituksessa ilmenevät rytmihäiriöt ovat potentiaalisesti vaarallisia, koska ne voivat johtaa hevosen tuupertumiseen tai jopa äkkikuolemaan.

Rasitus-EKG tallennetaan hevosen normaalin liikutuksen lomassa: ravihevoselle testi tehdään radalla, ratsuilla usein kotitallilla.

Lähde: ACVIM/ECEIM Consensus Statement, Journal of Veterinary Internal Medicine 2014:28 749-761. Recommendations for Management of Equine Athletes with Cardiovascular Abnormalities

2018-09-28T06:09:56+00:00