Hevosen silmäsairaudet

Hevosen silmäsairaudet

Hevosille sattuu melko usein silmiin ulkoisia traumoja ja näistä usein seurauksena on haava silmän pintaan eli korneaan tai pelkkä isku silmämunaan. Heinänkorsikin voi huonosti osuessaan aiheuttaa korneahaavan. Kaikki silmiin tulleet muutokset pitäisi aina tutkia mahdollisimman pian eläinlääkärin toimesta, koska usein ne ovat melko kipeitä ja vaativat usein muutakin hoitoa pelkän silmätipan lisäksi. Korneahaava, muu silmän tulehdustila tai isku voi hevosella melko nopeasti aiheuttaa koko silmän tulehduksen eli uveiitin, joka voi nopeastikin tehdä silmään pysyviä muutoksia ja johtaa pahimmillaan silmän poistoon. Nopea ja tehokas hoito akuutissa tilanteessa yleensä estää muutosten syntymisen.

Hevosten silmissä esiintyy myös melko usein erilaisia samentumia, ns. keratiitti-muutoksia silmän pinnassa, jotka on hyvä myös tutkia aina ja lääkitä ennen kuin ne ehtivät edetä laajoiksi tai aiheuttaa uveiittia. Nämä ovat usein ns. autoimmuunisairauksia ja varsinkin ostotarkastuksissa näiden varalta silmät tarkastetaan mahdollisimman hyvin, sillä ne voivat usein myös uusia. Muita melko yleisiä löydöksiä hevosen silmissä ovat kaihimuutukset, vanhat arvet haavojen seurauksena, tukkeutuneet kyynelkanavat joihin usein liittyy herkät silmät allergisilla tai pölyherkillä hevosilla.

Silmien tutkimukset ovat yksiä yleisimmistä akuuteista tutkimuksista klinikaltamme, erikoistuneempia silmien tutkimuksia silmänpohjatutkimukset mukaan lukien tekee sisätautidiplomaattimme eläinlääkäri Jenni Mönki.

2018-02-21T10:40:52+00:00