Hevosen mahahaava

Hevosen mahahaava

Yksi maha – kaksi erilaista mahahaavaa?


Hevosen mahalaukku jaetaan kahteen osaan: epiteeli- ja rauhasmahaan. Kudokset ovat hyvin erilaisia rakenteeltaan ja tehtäviltään. Vaaleampi epiteeliosa on ihomaista, yksinkertaista pintaa, jonka tarkoitus on toimia lähinnä rehuvarastona. Luonnostaan punakampi rauhasosa sen sijaan on hyvin aktiivinen. Tämän alueen limakalvo tuottaa mm. suolahappoa, muita ruoansulatusnesteitä ja limaa.

Hevonen voi saada mahahaavan kumpaan tahansa näistä osista tai jopa molempiin. Hevosen rauhasmahan haavaumien syntymekanismi on vielä osittain epäselvä ja siksi perinteiset mahahaavalääkkeet eivät aina toimi odotetusti rauhasmahan haavaumiin.

Mahahaava todetaan mahalaukun tähystyksellä (gastroskopia), jota varten hevosen täytyy olla syömättä 16 tuntia. Jos mahassa on rehua, ei tähystyksessä nähdä limakalvoa ja diagnoosia ei pystytä tekemään. Vaikka osa mahasta näyttäisi terveeltä, ei se poissulje mahahaavaa muilla alueilla!

Tähystys on tärkeää tehdä, jotta hevoselle voidaan määrätä oikeanlainen hoito. Epiteeliosan haavat voivat parantua täysin kolmessa viikossa, kun taas rauhasosan mahahaavojen hoidossa voi kulua jopa kahdeksan viikkoa.

Kuvissa näkyy hyvin myös, miten erinäköisiä mahahaavat voivat mahalaukun eri osissa olla.

2019-10-15T08:28:10+00:00