Hevosen kipu

Hevosen kipu

 
Viime vuosina eläinten kipuun ja varsinkin hevosilla ns. kipuilmeeseen tai kipukäyttäytymiseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Esimerkiksi hammassärky, päänsärky, selkäkipu tai kaularankakipu voi hevosella olla hiljaisempaa ja hankalammin havaittavaa kipua, kuin esimerkiksi ontuma tai ähkykipu. Yllä mainitut ”hiljaiset” kivut voivat kaikkien meidän omasta kokemuksesta kuitenkin olla melko lamauttavia ja sekä hyvinvointiin että suoritustasoon vaikuttavia.

Hevosella kipuilmeen voi havaita yleensä rauhallisessa paikassa hevosta kauempaa tarkkaillessa: hevonen ikään kuin ”kääntyy sisään päin”, kasvolihakset jännittyvät, silmäkulma nousee (hevonen näyttää usein huolestuneelta), suupielet kiristyvät, sieraimet voivat laajentua ja turpa muuttuu kulmikkaaksi. Korvat voivat osoittaa osittain taaksepäin. Kivuttoman hevosen ilme on rento, turpa pyöreä, sieraimet pisaran malliset ja se on kiinnostunut ympäristöstään, karsinassa hevonen on usein karsinan etuosassa eikä vetäytyneenä takaosaan. Vetcare on tehnyt viime vuosina paljon työtä kipuilmeen opettamisessa sekä eläinlääkäreille että hevosenomistajille, lisää tietoa hevosesi hyväksi-sivustolta.

Olemme panostaneet henkilökuntamme kouluttamiseen hevosen kipuilmeen havaitsemisessa ja tarkkailun opastamisessa asiakkaille. Toivomme asiakkaidemme kiinnittävän asiaan huomiota kaikilla potilaillamme, mutta erityisesti myös leikkausten tai hammasoperaatioiden jälkeen. Kivun lievitykseen eri mahdollisuuksia on lääkkeistä fysikaalisiin hoitomuotoihin, mutta ensin kipu on havaittava, jotta sitä voidaan tehokkaasti hoitaa ja hoidon vastetta seurata.
 

2018-02-21T10:45:17+00:00